На 23 Юни 12 деца от момчешки футболен отбор в Тайланд заедно с треньора им бяха заклещени в пещера в провинцията Чианг Рай по време на екскурзия.

9 дни всички са били в неизвестност, а след като са намерени живи, започва мащабна акция за спасяването им. Всички деца са невредими, но загива един от военноморските водолази Саман Гунан на 38 години, който е влязъл в пещерата, за да им занесе бутилки с кислород, но на връщане неговият не достигнал.

Публикуваме коментара на Станислав Калъчев във Фейсбук за успешно приключената спасителна мисия в Тайланд. Какво се случи, защо всъщност акцията е била опасна и трудна и какви са изводите от ситуацията – прочетете неговата гледна точка:

„Вчера успешно завърши спасителната мисия по изкарването на тайландски футболен отбор и техния треньор!!!

С няколко думи за мисията – ИЗКЛЮЧИТЕЛНО постижение на ВСИЧКИ участници.
Имало е 90 водолаза – 40 от Тайланд и 50 от всички краища на света. В пещерата не само, че не достига светлина, но и водата е мътна. Видимостта на практика е нулева. После идва момента, в който има толкова тесни процепи, че водолазите трябва да свалят водолазните бутилки и да ги избутват пред тях. За капак на всичко има участък с 30 метра изкачване, а момчетата дори НЕ МОГАТ ДА ПЛУВАТ. Течението на водата е срещу движението на водолазите и децата. С други думи, за не особено запознатите, изключително сложна логистика. Трасето е дълбоко близо 3км.

тайланд

Децата и треньора им (на 25 години) са открити 9 дни след като се губи връзката с тях. Над главите си имат над 1км висока скала.

 

Преждевременно, след няколко коментара в една социална мрежа (не Фейсбук естествено), Илън Мъск и екипът му решават да направят всичко по силите си, за да помогнат. За няколко дни пращат главните инженери на SpaceX да проучат терена и разработват прототип на мини подводница, както и специална надуваема тръба. Разбира се, в конкретния случай бе невъзможно да се използва мини подводницата поради ред причини. За въпросната надуваема тръба пък нямаше време и бе прекалено рисковано да се пробива земната кора над групата.

Изобретенията на екипа на Мъск могат да се приспособят, а дори и подобрят. Със сигурност могат да влязат в употреба (дори самия той посочи къде).

Цялата тази случка ТРЯБВА и ЩЕ остане в историята като един геройски подвиг на тези 90 водолаза и целият екип на мисията.

Дано и хората са взели правилните (или поне някакви) заключения.

Изключително опасно е да се практикуват екстремни спортове без никаква подготовка. Изключително безразсъдно е да поставяш чужд живот под въпрос, особено ако е поверен на теб. Изключително глупаво е да си незапознат и/или да подминаваш с лека ръка предупредителните знаци (в случая, знакът казва, че не трябва да се влиза в пещерата по време на сезона на валежите в Тайланд).“

Радваме се, че всичко приключи успешно. Но трябва да внимаваме и спазваме определени правила. За да сме добре ние и децата ни, независимо къде сме.

Pura vida!

Сподели: