Хелоуин – поредният западен празник долетял и до България. Празнува се в голяма част от англоговорящия свят, но произхожда от древните келти, които чествали своята Нова Година в края на Октомври. Сега Хелоуин е популярен и у нас. Костюми и игри в детските градини и училищата, партита по барове и дискотеки, смях и всевъзможни костюми навсякъде. Но „чуждите“ неща, които се появяват в България, се делят на две групи: „Това е страхотно, западно качество!“ или „Това е ужасно и тъпо, защото не е българско!“. Зависи от настроението. Е, Хелоуин спада към втората категория, защото е чуждопоклонничество и даже родители „патриоти“ отказват да пускат децата си на детска градина, че там им промиват мозъците. Ако беше просто бал с маски или карнавал с костюми, всичко щеше да е наред. Но уви – чуждо е! И е лошо.

Вярно е, че трябва да ценим българското, нашите празници и творци. Да помним историята, да поддържаме традициите и фолклора живи. Дотук страхотно. Но често само на думи. Може би вече патриотизмът е изкривено понятие, а може и аз да греша. Но за мен то включва много неща, които липсват при масата хора. Ето грамотността, например, е дефицит у повечето модерни „патриоти“. А и не им е много важна. Или гражданската позиция. Тя е най-често срещана на дивана пред телевизора и често пъти е по-скоро оплакване и обвинение, отколкото решение или промяна. Голяма част от „патриотите“ никога не са правили мартеници ръчно, не са посяли нито едно дърво, не уважават никакви правила и “най-патриотично“ си хвърлят боклуците навсякъде из любимата ни България. С голямо удоволствие си купуват месо от Испания в немски магазин, предпочитат западна козметика, връзват синьо оченце на децата против уроки и винаги говорят как на Запад всичко е по-добре. Изпращат децата си да учат в чужбина и стискат палци да си уредят живота там, защото в България няма оправия. „Мила, Родино, ти си земен рай!“…

Мисля, че златната среда е това, което ни трябва. В интернационалния свят на 21 век не можем да изолираме всичко чуждо, не можем да спрем промяната и да се капсуловаме. А и не бива. В България има страхотни неща и празници, но и в другите държави има. Не е задължително да се празнува Хелоуин, нито Коледа. Всеки има свободен избор и това няма общо с националността или расата ни. От нас самите зависи колко популярно ще е всичко българско. Нека прославяме родината из целия свят, но да се върнем у дома. Нека се изучим или поживеем някъде на „по-добро“, да вземем добрите практики от развитите държави и да ги приложим у нас. Да работим, да пазим чисти както улиците и горите, така и езика ни. Да се радваме на хубавото и да спрем да се оплакваме за всичко. България наистина е рай и още един повод за празнуване, било то и западен, няма да промени този факт. Може би след 50-100 години някой някъде ще връзва мартеници по дърветата всяка пролет. Но дотогава поне ние можем да ценим какво имаме. Патриотизмът не е да мразиш чуждото, а да обичаш и цениш своето. Pura vida!

Сподели: